Ljubljanski grad

Ljubljanski grad …… mogočna srednjeveška trdnjava, simbol slovenske prestolnice, zanimiva turistična točka, idilična sprehajalna pot le par minut stran od živahnega mestnega vrveža, kulturno središče Ljubljane …, Vas vse dni v letu vabi na sprehod med preteklostjo in sedanjostjo.

presernovdan-grad-primozhieng     Ljubljana 3

hotelplaza_map_01    Ljubljanski grad

Ljubljanski grad1    Ljubljanski grad2

Tirna vzpenjača

Ljubljanski grad, krona nad mestom, že več kot pet stoletij soustvarja veduto slovenske prestolnice. Arheologi so na griču, kjer stoji, potrdili neprekinjeno prisotnost človeka že od pozne bronaste dobe.
V svoji bogati zgodovini je deželni grad doživel mnogo preobrazb in bil priča številnim dogodkom, ki so odločilno vplivali na razvoj Ljubljane in Slovenije. Ob koncu 18. stoletja so ga Habsburžani, takratni lastniki gradu, nameravali opustiti, a ga zaradi protesta kranjskih deželnih stanov k sreči niso porušili. Svoj najsvetlejši trenutek je Ljubljanski grad doživel leta 1905, ko ga je v imenu mesta od države odkupil ljubljanski župan Ivan Hribar in mu namenil usodo kulturnega središča, ki je v polnem sijaju zaživelo na prelomu tisočletja.
Današnji Razgledni stolp je bil leta 1982 povišan za 1,2 metra, v letu 2009 pa še za dodanih 20 centimetrov. Dandanes stolp nima več požarnovarnostne funkcije, ampak je zgolj turistična točka za domače in tuje obiskovalce. Vse dni v letu se vam ponuja tudi čudovit razgled na mesto in širšo okolico z Razglednega stolpa, v lepem vremenu celo do 1/3 Slovenije.

Več na http://www.ljubljanskigrad.si/