Pot spominov in tovarištva

Namenjena je predvsem hoji in teku, na njej pa je dovoljeno tudi kolesarjenje z navadnimi kolesi pod pogojem, da pešci niso ogroženi. Prepovedane so vožnja z motornimi vozili, gorskimi kolesi in ježa.

Ljubljana_(Bežigrad)_-_drevored_na_PST    pst-1-m.budnar
PST-border-OSM

Pot, ki jo imenujejo tudi Pot ob žici ali pa Zeleni prstan, je večinoma peščena, deloma pa vodi tudi skozi naseljene dele mesta, kjer je ponekod asfaltirana. Na več odsekih je obdana z drevoredom. Označena je s tablami, na katerih je orisan njen potek, pohodnike pa po njej usmerjajo tudi okrogle kovinske oznake, ki so vzidane v tla. Ob njej stojijo spominski kamni, ki označujejo položaje nekdanjih bunkerjev.

Najbolj priljubljeni so odseki Poti med naslednjimi mestnimi predeli:

– od Viča do Šiške (od Dolgega mosta do Koseškega Bajerja),
– od Bežigrada do Žal (od Športnega parka Stožice do pokopališča Žale),
– od Fužin do Rudnika (od Gradu Fužine do Dolenjske ceste). Ta odsek poteka čez hrib Golovec, ki je pokrit z gozdom in ponuja številne možnosti za rekreacijo na prostem.
Pohod po poti ob žici

Pohoda, ki poteka vsako leto na prvo soboto po 9. maju, prazniku Ljubljane, se udeležijo številni rekreativci vseh generacij. Za tiste, ki si želijo nekoliko zahtevnejše rekreacije, poteka Tek trojk na progah, dolgih 28, 12 in 3 kilometre (za otroke). Tek se zaključi s prireditvijo v središču Ljubljane.
Več na http://www.visitljubljana.com/si/aktivnosti/narava-aktivni-oddih